Gannai Esterházy-templom és Mauzóleum

Ganna, Fő u. 37.

A gannai Esterházy-templom és mauzóleum a község nevezetessége az 1813-18 között épült, a Szent Kereszt Felmagasztalásáról elnevezett, kör alaprajzú, lapos kupolával fedett Esterházy-templom és családi sírboltként használt altemplom, az Esterházy-mauzóleum. A templom a római Pantheon kicsinyített mása. Az épületet a kiváló francia építész, Karl von Moreau tervezte, homokkőből faragott csodálatos szobrait a bécsi Josef Klieber készítette. Az altemplom az Esterházyak temetkezési helye. A falu határában található az Esterházy Károly püspök által építtetett Szent Vendel-kápolna. A mauzóleum kérésre vezetéssel is megtekinthető.

forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

forrás: termeszetjaro.hu

Szarvaskő vára Döbröntén (3,7 km)

Szarvaskő vára Ganna szomszédságában, gyalogosan kb. 3,2 kilométerre található Döbrönte település mellett magasló meredek kopár domb tetején áll. A várat Himfy Benedek pozsonyi ispán 1367-ben építette kőből Nagy Lajos király jóváhagyásával. Katonai jelentősége nem volt inkább lovagvárként szerepel a krónikákban. Későbbi urai gyakran mint rabló lovagok  csaptak le a szomszéd birtokokra. Pusztulását feltehetően a környéken portyázó török csapatok okozták az 1560-as évet követően. Ma már ennek a kővárnak csak a fal maradványait láthatják az ide látogatók, de még ebben az állapotában is megmutatkozik érdekes építészeti formája. A várból lenyűgöző látvány nyílik a környező településekre és a közeli hegyekre, jól látszik a Kisalföld sík vidéke és a távolban a Somló vulkanikus kúpja. A várdombra gyalogosan a falu közepén kialakított játszótérről kiindulva lehet leggyorsabban feljutni. A vár környéke is kitűnő túrázó hely, télen pedig síelni és szánkózni is lehet.

Római katolikus templom és kálvária Magyarpolány (8 km)

A magyarpolányi Római katolikus templom és kálvária: 1761-1773 között épült, barokk stílusban. A zirci Hoffpauer János emelte Haschke heinrichaui apát megbízásából. 1861-ben egy tűzvész után megújították. A homlokzati tornyos templom kívül egyszerű. Belső terében érdekesek a boltozat freskói, a XVIII. századi festmények Szent László, Szent István és Szent Cecília életének jeleneteit ábrázolják. Értékes munka a gazdagon faragott szószék és a két gyóntatószék. A plébániatemplom mellett emelkedő dombon van, 1770 körül állíthatták. Egyenes lépcső vezet a dombtetőn lévő neogótikus kápolnához, a lépcső pihenőinél öt, sátortetős stáció épület látható, benne faszobrokkal. A domb tetején álló fakereszt 1930-ból való, a lépcső alján lévő Pietá 1901-ből, a Szentháromság szobor 1890-ból származik. Gannáról az erdőn keresztül gyalog érdemes megközelíteni egy túra keretében. A településen belül a Kossuth Lajos utca vezet a templomhoz és az e felett található kálváriához és a kápolnához.

forrás: kirandulastippek.hu

forrás: somhegymajor.hu

Várkertfürdő Pápán (16 km)

Pápa, Várkert utca 5.

A közeli Pápán Magyarország egyik legszebb barokk városában található a Várkertfürdő, ahol a termálfürdő, a gyógyászat és a wellness-központ egész évben látogatható. Az élményfürdő medencéi, óriáscsúszdái és ugrótornya pedig nyáron várják a látogatókat, amelyeket minden korosztálynak érdemes kipróbálnia. A termálvíz hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely alkalmas mozgásszervi panaszok kezelésére. A gyógyfürdői szolgáltatásokon keretében szaunát, masszázst, gyógymedencéket vehetnek igénybe.

Pápai Esterházy-kastély (16 km)

Pápa, Fő tér 1.

Magyarország egyik legszebb barokk kastélyában, a pápai Esterházy-kastélyban változatos programok és felejthetetlen élmények várnak a látogatókra. A 30 percenként induló tárlatvezetéseken bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek. A tárlatvezetés része továbbá egy, a város történetét és látnivalóit bemutató kisfilm és a kastély kápolna megtekintése.

forrás: epiteszforum.hu

forrás: papaimediacentrum.hu

Nagytemplom Pápa (16 km)

Pápa, Fő tér 20.

A tágas barokk Fő tér közepén magasodik a Szent István vértanú tiszteletére emelt plébániatemplom monumentális épülete. Hossza 42 m, szélessége 22 m tornyok magassága 72 méter. A pápaiak által Nagytemplom-nak nevezett plébániatemplom annak a középkori templomnak a helyén épült, melyet 1397-től említenek különböző oklevelek. Régi metszetekből és Pongrácz Gáspár plébános 1773-as leírásából arra lehet következtetni, hogy a régi templom méretei a maihoz hasonlóan jelentősek voltak. Az új templomot gróf Esterházy Károly egri püspök építtette 1774-1786 között. A templomot Fellner Jakab (1722-1780) építész tervezve, majd Fellner betegeskedése miatt 1777-től Grossmann József (1747-1785) vette át az építkezés irányítását.

Malom horgásztó és Szabadidőközpont Pápán (16 km)

Pápa, Malom út 0739/10

A pápai Malom horgásztó egy igényesen kialakított 6 hektáros szabadidőparkban található. A parkban a vendégek rendelkezésére áll még egy salakos focipálya, játszótér, állatsimogató is. A horgásztó hangulatos szigetekkel várja a horgászat és a természet szerelmeseit. A tó télen a korcsolyázás és lékhorgászat kedvelőinek nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra. Rossz idő esetén vendégek a tó partján álló rendezvénysátorban is eltölthetik az időt: biliárdozással, csocsózással, ping-pongozással, társasjátékozással. Az étkezés a büfében történhet a falusi turizmus vidéki ízeivel és hangulatával.

forrás: malomto.hu

forrás: szallas.hu

Egyéb látnivalók, programok Pápán

Kékfestő Múzeum Pápa

Református Levéltár és múmia Pápa

Paintball Pápa-Tapolcafő

Somló hegy (26 km)

A Somló hegy pincéi minden borbarát igényeit ki tudják elégíteni. A Somló a fehérszőlők, fehérborok termőterülete. Megtalálható itt a furmint, a juhfark, a hárslevelű, a tramini és az olaszrizling. Ezek a borok savakban, szárazanyagtartalomban, alkoholban gazdagok, és a hosszú érlelésnek köszönhetően erőteljes illattal ejtik rabul a fogyasztót. A somlai vár – első említése 1093–ból!!! származik – legszembetűnőbb különlegessége, hogy nem a hegy legmagasabb pontján található, így a hegy tetejéről madártávlatból tekinthetünk az erődítményre. A kilátó tetejéről egyedülálló látvány szorítja belénk a lélegzetet. Szép időben akár az Alpok havas csúcsai is láthatóak.

forrás: turistamagazin.hu

forrás: herend.com

Porcelanium Látogatóközpont Herend (36 km)

A Herend felé utazónak már messziről feltűnik az a különleges, impozáns épületegyüttes, amely a Porcelánium Látogatóközpontnak ad helyet. A Herendi Porcelánmanufaktúra küldetése itt is tetten érhető: a minőségi porcelán előállításán túl ideális körülményeket teremteni arra, hogy ezt a különös szakmát és technológiát népszerűsítse, az iparművészeti hagyományokat tovább adja. 1999 óta itt talált otthonra a Minimanufaktúra, ahol a porcelán készítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató. Aki pedig maga is „porcelánkészítő-mesterré” szeretne válni, kézbe foghatja a nyers porcelán masszát vagy a festőecsetet, a műhelyek lehetőséget adnak az alkotás kipróbálására is. A Porcelánium szemközti épületszárnyában található a Viktória Márkabolt. A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteménye, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításai pedig a Manufaktúra fejlődéstörténetét ismertetik.

Bencés apátság és kolostor – Bakonybél (45 km)

A bakonybéli bencés apátság Szent István egyházalapító tevékenységének jelentős emléke. A barokk kolostorépület és templom ma is az egyik legkorábbi hazai kolostor helyén áll, környezete a Bakony erdei által körülvett szerzetesi közösség számára ideális helyet jelent a világtól való elvonulásra.

forrás: bakonybel.hu

forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Bakonyi Erdők Háza múzeum – Bakonybél (45 km)

Erdészeti és vadászati kiállítás, a Bakony élővilága, kőzetei. Új épületrészben és felfrissített tartalommal várja a látogatókat Bakonybélben az Erdők Háza. A zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesének korszerű felújítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az egykori magtárban természetvédelmi és erdészeti gyüjteményt lehessen kialakítani.
A gyűjtemény földszinti terme magát a természetet mutatja be: a hegység földtörténeti múltját, főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit. Fényképeken jönnek elénk a fontosabb növénytársulások, azok egy-egy védett növénye. Megismerkedhetünk a természet értékeit számba venni tudó erdőrendező mérnök egykori mérő, térképező eszközeivel, munkájával.

Pannon Csillagda – Bakonybél (45 km)

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív program támogatási rendszerében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 358 millió forint pályázati forrást nyert a Pannon Csillagda Látogatóközpont kialakításához Bakonybélben. A 421 milliós projekt feladata egy időjárás, napszak és szezonfüggetlen, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai szolgáltatás kialakítása volt.
A városlakó ember nem csak a természettel, a természetes életmóddal vesztette el kapcsolatát, hanem az emberi kultúrák geográfiai miliőjével: a csillagfényes éjszakákkal is. A fényreklámoktól, közvilágítástól elborított égbolton csupán pár csillag fénye tör át, a fényszennyezés megfoszt minket a csillagos égbolt látványától. Így napjainkban már nem csak a természeti népeknek, a ritkuló élővilágnak, hanem a csillagos égboltnak is szüksége van rezervátumokra, védett területekre. Ezeket a csillagászat számára nélkülözhetetlen területeket integrálni lehet az idegenforgalomba, hiszen korunk városlakói csak a turizmus segítségével találkozhatnak a csillagok világával!

forrás: eszakipart.hu