Látnivalók és programok a környéken

Ganna környéke izgalmas látnivalókban és programokban bővelkedik az idelátogatók számára.

Várkertfürdő Pápán

A közeli Pápán Magyarország egyik legszebb barokk városában található a Várkertfürdő, ahol a termálfürdő, a gyógyászat és a wellness-központ egész évben látogatható. Az élményfürdő medencéi, óriáscsúszdái és ugrótornya pedig nyáron várják a látogatókat, amelyeket minden korosztálynak érdemes kipróbálnia. A termál víz hidrogénkarbonátos  gyógyvíz, amely alkalmas mozgásszervi panaszok kezelésére. A gyógyfürdői szolgáltatásokon keretében szaunát, masszázst, gyógymedencéket vehetnek igénybe. A fürdő területén található tavasztól őszig többfunkciós úszásra is alkalmas strandmedencéken túl   sportpályák és hatalmas napozókert is várja a sportok és a napozás szerelmeseit. Pápán érdemes megtekinteni egy séta keretében a gyönyörű barokk belvárost a Nagytemplomot és az Eszterházy kastélyt, melyek a város központjában állnak. 

Szarvaskő vára Döbröntén

Szarvaskő vára Ganna szomszédságában található Döbrönte település mellett magasló meredek kopár domb tetején áll. A várat Himfy Benedek pozsonyi ispán 1367-ben építette kőből Nagy Lajos király jóváhagyásával. Katonai jelentősége nem volt inkább lovagvárként szerepel a krónikákban. Későbbi urai gyakran mint rabló lovagok  csaptak le a szomszéd birtokokra. Pusztulását feltehetően a környéken portyázó török csapatok okozták az 1560-as évet követően. Ma már ennek a kővárnak csak a falmaradványait láthatják az ide látogatók, de még ebben az állapotában is megmutatkozik érdekes építészeti formája. A várból lenyűgöző látvány nyílik a környező településekre és a közeli hegyekre, jól látszik a Kis-Alföld sík vidéke és a távolban a Somló vulkanikus kúpja. A várdombra gyalogosan a falu közepén kialakított játszótérről kiindulva lehet leggyorsabban feljutni. A vár környéke is kitűnő túrázó hely, télen pedig síelni és szánkózni is lehet.

Pápai Esterházy-kastély

Magyarország egyik legszebb barokk kastélyában, a pápai Esterházy-kastélybanváltozatos programok és felejthetetlen élmények várnak a látogatókra. A 30 percenként induló tárlatvezetéseken bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek. A tárlatvezetés része továbbá egy, a város történetét és látnivalóit bemutató kisfilm és a kastélykápolna megtekintése. További információk a kastély programjairól, árakról és nyitva tartásról:

http://esterhazykastely.papa.hu

Gannai Eszterházy-templom és Mauzóleum

A gannai Eszterházy-templom és mauzóleum a község nevezetessége az 1813-18 között épült, a Szent Kereszt Felmagasztalásáról elnevezett, kör alaprajzú, lapos kupolával fedett Esterházy-templom és családi sírboltként használt altemplom, az Esterházy-mauzóleum. A templom a római Pantheon kicsinyített mása. Az épületet a kiváló francia építész, Karl von Moreau tervezte, homokkőből faragott csodálatos szobrait a bécsi Josef Klieber készítette. Az altemplom az Esterházyak temetkezési helye. A falu határában található az Esterházy Károly püspök által építtetett Szent Vendel-kápolna.

Somló hegy

Somló hegy pincéi minden borbarát igényeit ki tudják elégíteni. A Somló a fehérszőlők, fehérborok termőterülete. Megtalálható itt a furmint, a juhfark, a hárslevelű, a tramini és az olaszrizling. Ezek a borok savakban, szárazanyagtartalomban, alkoholban gazdagok, és a hosszú érlelésnek köszönhetően erőteljes illattal ejtik rabul a fogyasztót. A somlai vár - első említése 1093–ból!!! származik - legszembetűnőbb különlegessége, hogy nem a hegy legmagasabb pontján található, így a hegy tetejéről madártávlatból tekinthetünk az erődítményre. A kilátó tetejéről egyedülálló látvány szorítja belénk a lélegzetet. Szép időben akár az Alpok havas csúcsai is láthatóak. 

Malom horgásztó és Szabadidőközpont Pápán

A pápai Malom horgásztó egy igényesen kialakított 6 hektáros szabadidőparkban található. A parkban a vendégek rendelkezésére áll még egy salakos focipálya, játszótér, állat simogató is. A horgásztó hangulatos szigetekkel várja a horgászat és a természet szerelmeseit. A tó télen a korcsolyázás és lékhorgászat kedvelőinek nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra. Rossz idő esetén vendégeink a tó partján álló rendezvénysátorban is eltölthetik az időt: biliárdozással, csocsózással, ping-pongozással, társasjátékozással. Az étkezés a büfénkben történhet a falusi turizmus vidéki ízeivel és hangulatával.

Római katolikus templom és kálvária Magyarpolány

A magyarpolányi Római katolikus templom és kálvária: 1761-1773 között épült, barokk stílusban. A zirci Hoffpauer János emelte Haschke heinrichaui apát megbízásából. 1861-ben egy tűzvész után megújították. A homlokzati tornyos templom kívül egyszerű. Belső terében érdekesek a boltozat freskói, a XVIII. századi festmények Szent László, Szent István és Szent Cecília életének jeleneteit ábrázolják. Értékes munka a gazdagon faragott szószék és a két gyóntatószék. A plébániatemplom mellett emelkedő dombon van, 1770 körül állíthatták. Egyenes lépcső vezet a dombtetőn levő neogótikus kápolnához, a lépcső pihenőinél öt, sátortetős stációépület látható, benne faszobrokkal. A domb tetején álló fakereszt 1930-ból való, a lépcső alján lévő Pietá 1901-ből, a Szentháromság szobor 1890-ból származik. Gannáról az erdőn keresztül gyalog érdemes megközelíteni egy túra keretében. A településen belül a Kossuth Lajos utca vezet a templomhoz és az e felett található kálváriához és a kápolnához.

Nagytemplom Pápa

A tágas barokk Fő tér közepén magasodik a Szent István vértanú tiszteletére emelt plébániatemplom monumentális épülete. Hossza 42 m, szélessége 22 m tornyok magassága 72 méter. A pápaiak által Nagytemplom-nak nevezett plébániatemplom annak a középkori templomnak a helyén épült, melyet 1397-től említenek különböző oklevelek. Régi metszetekből és Pongrácz Gáspár plébános 1773-as leírásából arra lehet következtetni, hogy a régi templom méretei a maihoz hasonlóan jelentősek voltak. Az új templomot gróf Esterházy Károly egri püspök építtette 1774-1786 között. A templomot Fellner Jakab (1722-1780) építész tervezve, majd Fellner betegeskedése miatt 1777-től Grossmann József (1747-1785) vette át az építkezés irányítását.

Bencés apátság és kolostor Bakonybél

A bakonybéli bencés apátság  Szent István egyházalapító tevékenységének jelentős emléke. A barokk kolostorépület és templom ma is az egyik legkorábbi hazai kolostor helyén áll, környezete a Bakony erdei által körülvett szerzetesi közösség számára ideális helyet jelent a világtól való elvonulásra.

Bakonyi Erdők Háza múzeum Bakonybél

Erdészeti és vadászati kiállítás, a Bakony élővilága, kőzetei. Új épületrészben és felfrissített tartalommal várja a látogatóakat Bakonybélben az Erdők Háza. A zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesének korszerű felújítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az egykori magtárban természetvédelmi és erdészeti gyüjteményt lehessen kialakítani.

A gyűjtemény földszinti terme magát a természetet mutatja be: a hegység földtörténeti múltját, főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit. Fényképeken jönnek elénk a fontosabb növénytársulások, azok egy-egy védett növénye. Megismerkedhetünk a természet értékeit számba venni tudó erdőrendező mérnök egykori mérő, térképező eszközeivel, munkájával.

Porcelanium Látogatóközpont Herend

A Herend felé utazónak már messziről feltűnik az a különleges, impozáns épületegyüttes, amely a Porcelánium Látogatóközpontnak ad helyet. A Herendi Porcelánmanufaktúra küldetése itt is tetten érhető: a minőségi porcelán előállításán túl ideális körülményeket teremteni arra, hogy ezt a különös szakmát és technológiát népszerűsítse, az iparművészeti hagyományokat tovább adja. 1999 óta itt talált otthonra a Minimanufaktúra, ahol a porcelán készítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató. Aki pedig maga is "porcelánkészítő-mesterré" szeretne válni, kézbe foghatja a nyers porcelánmasszát vagy a festőecsetet, a műhelyek lehetőséget adnak az alkotás kipróbálására is. A Porcelánium szemközti épületszárnyában található a Viktória Márkabolt. A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításai pedig a Manufaktúra fejlődéstörténetét ismertetik. Belépőjegy; Felnőtt: 1800 Ft, Nyugdíjas: 1500 Ft, Diák: 700 Ft

 

Arborétum Zirc

Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Nem az Ős-Bakony része, hanem előrelátó emberek alkotása. A 20 hektáros Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeinek a megmentése. Az Arborétum területe napjainkra a Magyarország területéről begyűjtött fafajok és egyéb növényeken kívül, a világ öt kontinenséről származó olyan fás- és lágyszárú növények gyűjteménye, amelyek a Magas-Bakony 400 m tengerszintfeletti mikroklímájában jól érzik magukat. Érdekes építménye az Arborétumnak a filagória, ahol kamarahangversenyeket szerveztek már az 1930-as években és a hagyományt követve 1990-es évektől. A park centrumban egy hársfacsoport árnyékában Békefi Remig apátúr, művelődéstörténész 1934-ben alapított kegyeleti emlékhelye látható. Az Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Magyarország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye.

Kékfestő Múzeum Pápa

Református Levéltár és múmia Pápa

Pannon csillagda Bakonybél

Paintball Pápa-Tapolcafő

Koronglövészet Kemenesmagasi

Dákai reptér

 

8597 Ganna, Fő utca 122., Veszprém megye, Magyarország
Mobil: +36-20/770-4746